9 начина да подобриш зимното си шофиране

На практика обаче шофирането на заснежена настилка е доста неприятно и крие немалко опасности. Полуидиоти шофьори на джипове мислят, че могат да карат, така както карат лятото, ‘щото “нали съм 4×4”, a други възрастни такива карат с опасно ниски скорости там, където най-малко очаквате. За да избегнете да свършите в един от горепосочените или канавката за Банско, четете надолу.

9. Трябват ти зимни гуми

Всесезонните гуми всъщност са “трисезонни”. Паднат ли температурите под 7 градуса ти трябват гуми със снежинка на борда, предназначени за мокра, студена настилка, покрита с лед и сняг. Точка.

8. Упражнявай слагането на вериги

Ако караш по заснежен участък и настилката е една идея по-хлъзгава, и си мислиш, че трябва да сложиш вериги, то това е момента, в който трябва наистина да го направиш.

Хубаво. Купил си вериги, но слагането им е ад и често си го спестяваш. Всички го правим. Упражнявай тяхното закрепване на сухо и топло място, така че да бъдеш подготвен за най-лошото.

7. Имай правилното оборудване

Имаш нужда от:

инструмент, с който да си чистиш стъклото
лопатка, ако попаднеш в канавката като Кими
течност за чистачки, ако искаш те наистина да чистят
антифриз – прави двигателя топъл и щастлив
одеялце – никога не знаеш къде може да закъсаш

6. Карай с леки и фини движения

5. Използвай мотора като спирачка

Приближаваш светофар, натисни леко спирачката, смени на по-ниска скорост и го повтори докато стигнеш 2-ра. Оборотите на мотора намаляват скоростта без спирачно усилие, което би блокирало гумите.

Ако не го правите, то започнете веднага, защото така се спира и зиме, и лете. А и колата харчи по-малко, но това ще го оставим за друг път.

4. Проверявай сцеплението на непознати настилки

Ако искаш да се чувстваш сигурен, проверявай характеристиките на пътя. Ето как да направиш тест.

Докато караш бавно увеличавай натиска върху педала на газта. В момента, в който двигателят ти започне да пее, че се движиш по-бързо, а това всъщност не е така, то значи буксуваш. Давай газ и отпускай (без да натискаш спирачката) докато усетиш точния момент.

Същото направи със спирачките. Уцели момента, в който започваш да се пързаляш или се намесва ABS-a.

3. Запомни, че двойното предаване не е всичко

Двойното предаване е чудесно, когато ускоряваш на ниско сцепление, но същото няма да направи нищо, абсолютно НИЩО, когато трябва да спреш. Така че си опичай ума.

2. Запомни, че зимните гуми няма да те спасят…

… ако си от онези кретени, които мислят, че Subaru и quattro със зимни гуми ти позволяват да караш над ограниченията. Никой няма да ти помогне, ако веднъж си изгубил контрол над автомобила.

1. Опит

Отиди на голямо празно пространство с непочистен сняг. Направи теста от по-горе. Веднъж събрал смелост се опитай да поднесеш колата и да я върнеш обратно с възможно най-леки промени в посоката на волана. Сега направи няколко донъта и опъни ръчната. Заслужил си го.

New Love food? Try foodtribe.
Loading...
Loading...
Loading...
1
Loading...